Για «επιστροφή σε εικόνες της πιο σκοτεινής πλευράς της ελληνικής ιστορίας» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ο κ. Χρυσόγελος επισήμανε ότι είναι εξωφρενικό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε ευρωπαϊκή χώρα και συνυπέγραψε μαζί με άλλους έλληνες ευρωβουλευτές δυο ερωτήσεις που κατατέθηκαν ήδη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έντονη θα είναι η παρέμβαση της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο θέμα, με ανακοινώσεις και επιτόπου παρεμβάσεις

«Όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες, με ευθύνη μάλιστα του πρωθυπουργού της χώρας, είναι αδιανόητα για μια ευρωπαϊκή χώρα. Με μια λογική αποφασίζουμε και διατάσσουμε κλείνει η δημόσια τηλεόραση, τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν τον έλεγχο των κεραιών, οι οθόνες της τηλεόρασης μαυρίζουν, οι ραδιοφωνικές συχνότητες σιωπούν. Η κυβέρνηση επιλέγει το σκοτάδι αντί να επιλέξει το φως. Στο όνομα της μεταρρύθμισης η κυβέρνηση μας επιστρέφει σε εικόνες της πιο σκοτεινής πλευράς της ελληνικής ιστορίας», δήλωσε ο κ.  Χρυσόγελος.

«Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, όποιος κι αν είναι ο εμπνευστής της, δείχνει αυταρχισμό αλλά και απώλεια κάθε επαφής με την πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί το κράτος να πετάει έτσι στο δρόμο 2.600 εργαζόμενους και στερεί τους πολίτες στην Ελλάδα αλλά και τους έλληνες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία από την ενημέρωση που οφείλει να παρέχει η δημόσια τηλεόραση. Είναι σίγουρο ότι οι φωστήρες που σχεδίασαν το κλείσιμο της τηλεόρασης «για μερικές μέρες», δεν έχουν ιδέα από τα προβλήματα, νομικά και πολιτικά, κοινωνικά που δημιουργεί αυτή η απόφαση. Η απόφαση της κυβέρνησης κι όσα έχουν αρχίσει να μεταδίδονται από τα διεθνή ΜΜΕ έχουν προκαλέσει ήδη σοκ στην κοινή γνώμη παγκοσμίως και δυσφημούν τη χώρα. Αν κάτι εκπέμπει αυτή η κατάσταση είναι μια εικόνα ανάλογη με αυτή που ζει η Τουρκία όπου μια αυταρχική κυβέρνηση βάζει φωτιά στην κοινωνική ειρήνη, επιμένοντας ότι μπορεί να αποφασίζει και διατάζει και να επιβάλει με τη βία παράλογες επιλογές της» πρόσθεσε.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να αναβαθμίσει την δημόσια τηλεόραση δεν θα κατέβαζε διακόπτες για να εισβάλει το σκοτάδι. Θα έπρεπε να ανοίξει το φως, να αφήσει την ΕΡΤ έξω από τον κομματικό έλεγχο, να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία με την εκάστοτε εξουσία που διόριζε στελέχη , συμβούλους και διοικήσεις. Θα έπρεπε να αφήσει την ΕΡΤ να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί σε θέματα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης. Ενημέρωσης για πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, να αναδείξει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην κοινωνία, τις εναλλακτικές λύσεις, να φιλοξενήσει τον πολιτικό διάλογο, να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, να αξιοποιήσει καλύτερα το τεράστιο και εξαιρετικά πολύτιμο ιστορικό, πολιτιστικό και πληροφοριακό υλικό που διαθέτει» κατέληξε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ